Tuesday, July 24, 2012

Ramadan menjelang lagi!

Bismillahirrahmanirrahim...

Lama tak update blog ni. Walaupun kemudahan dah ada, tapi masa pula xmengizinkan. Huhuhuhu...
Sekarang dah masuk ramadan. Korang semua puasa x? Mestilah puasa kan? Kecuali korang dapat cuti daripada Allah. Hari ni aku rasa lega setelah aku meminta maaf kepada sahabat2 aku. Telah berlakunya krisis dan menyebabkan something terjadi dan tak perlulah aku mengungkitnya kembali. Pada pihak aku, aku dah memaafkan mereka dan aku juga telah meminta maaf. Sama ada mereka nak terima atau tidak, terpulanglah.
Okay, tutup cerita tu. Kita buka cerita lain. Bila puasa start aje, mulalah orang akan sibuk berfikir pasal kuih raya. Aku memang teruja sangat bila cakap pasal kuih raya. Tahun ni, aku nak buat sendiri je. Tak nak beli macam dulu sebab xpernah memenuhi citarasa tekak aku dan selalunya terjadi pembaziran sebab dah habis raya berbulan-bulan, tapi kuihnya masih ada. Last-last, menjadi santapan tong sampah je. What a waste?

So aku dah senaraikan beberapa jenis kuih n cookies yang aku akan buat sendiri. Nanti aku akan buat 1 post khas untuk kuih2 itu. Dalam masa yang sama, aku buka order juga kepada officemate hubby aku. Aku masih dalam process membuat sample2 cookies. Hopefully air tangan aku kenalah dengan selera mereka. ^_^

Okaylah. Nak sambung reading ebook dulu. Nanti esok bila aku free, aku sambung lagi. Jangan lupa bangun sahur esok!

Wassalam!

Thursday, July 5, 2012

Lamanya..

Bismillahirrahmanirrahim.
Lama btul aku tak tulis blog. Ehem. . . Susah kalau laptop tak da keyboard. Tapi, mulai harini, aku dah boleh meneruskan aktiviti berblogging aku dengan jayanya. Ye... Mr tab memang sangat membantu aku. Thank you to En Hubby sebab beli ni untuk aku. *kembang kempis hidung senyum* ahahaha..
Okaylah. Ngantuk sudah. Tidor dulu. Esok aku akan update lagi. Nite3.
Ehh... Jangan lupa baca doa tidur ya!

Monday, May 21, 2012

Rainbow Cake

Bismillahirrahmanirrahim.. Lama betul aku nak update cake ni. Barulah dapat. Ni lah the first Rainbow cake aku. Saje buat untuk testing. Heheheh.. I know ia sangatla huduh. Saya mengakuinya dan rasa topping dia, masyaallah.. Manis madu! Xpela. Nama pun first trial. So ak tau kekurangannya dan aku pun ubah mengikut citarasa tekak aku. Ada gambar lagi aku letak rainbow cake yang diorder oleh my friend n her husband colleage. Anniversary and engagement. Saya masih beginner. Bear in mind the deco will not as beautiful like pro cake deco. Ape ada pada rupa, janji org makan licin pinggan. Heheheh









Sunday, May 6, 2012

Pavlova


Bismillahirrahmanirrahim....
Yeah.. Ni dia pavlova yang menjadi kegemaran semua orang. Di sebabkan luarannya yang crispy, dalamnya yang sangat lembut atau diklasifikasi sebagai marshmellowy(Teruknya English aku. Hahahahahha...). Rasanya yang manis tapi apabila dimakan bersama strawberry, kiwi, blueberry, raspberry and blackberry atau apa sahaja buah yang mempunyai rasa masam, dicampur pula dengan whipped cream, memang sangatla sedap dan lazat. So tempting... Makan sekali tak puas. Mesti nak lagi.


Okay. Aku nak berkongsi resipi pavlova ni kat korang. Senang bangat je. :)
Apa yang korang perlukan ialah :
2 biji putih telur saiz A atau besar ( suhu bilik)
75g / 80g icing sugar (ayakkan)
secubit cream of tartar
1/2 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu kecil esen vanilla
Sekarang cara-cara nak buat. Sediakan bekas yang bersih tanpa sebarang kesan berminyak. Kalau tak sure boleh ambil kain yang dicelup dengan cuka dan wipe mangkuk tu or ambil lemon gosokkan dalam bowl tu then bilas dengan air bersih. Okay, masukkan putih telur tadi then masukkan cream of tartar. Then menggunakan hand mixer atau stand mixer, pukul telur tu medium speed sampai berbuih. Bila dah berbuih, masukkan icing sugar tu sedikit demi sedikit. Then pukul lagi guna high speed sampai stiff peak(bertanduk iaitu apabila terbalikkan bowl tu white eggs tu xjatuh). Scarp down yang tepi-tepi tu,then pukul lagi sampai gula tadi hancur. Trick dia, colek sikit batter, then gosokkan jari tu. Kalau still rasa lagi hablur gula, pukul lagi. Make sure the meringue nampak glossy dan stiff. Then taburkan tepung jagung dan drizzle the vanilla essence. Then, pukul with medium speed sampai sebati. Then scrap down lagi batter tu. Then pukul lagi with slow speed untuk hilangkan air bubble.
Panaskan oven menggunakan suhu 120C. Griss parchment paper dan alaskan tray untuk baking tu. Then, letakkan meringue tadi atas parchment paper. Buatla bentuk bulat macam disk Then masukkan dalam oven and turunkan suhu oven tu menjadi 100C. Then bakarla selama 1jam. At the same time, kena tengok-tengokkan jugak meringue tu. Make sure dia dah brownish and kering bila di pegang. If kite touch meringue tu, still melekat kat tangan, masukkan balik dalam oven dan bakar lagi sampai dapat result yang diinginkan.
Bila dah dapat result yang diinginkan, keluarkan dari oven dan biarkan dia cool down. If meringue tu betul-betul kering, kita boleh dengar bunyi crispy semasa pavlova tu collapse.
Okay. Time ni,bolehlah potong buah-buah tu. Kalau nak masam, rendamkan buah tu dalam lemon juice dan letak dalam fridge selama setengah jam. Kalau taknak pun xpe. Untuk whipping cream, make sure ia sejuk. Then, aku guna 100ml whipping cream. Secubit garam dan 1/2 sudu kecil esen vanilla. Pukul guna slow speed sehingga creamy. Then bolehla letak atas pavlova dan hiasla ikut suka korang. 



Kepada sesiapa yang malas nak buat,bolehla place order kat aku. Email aje kat sarah_syafiq@yahoo.co.uk or sms 0123609549. Sebiji pavlova tu besarnya 8' berharga RM45. Only serius buyer sahaja. Kena bayar booking sebanyak RM20 bagi mengelakkan pembatalan last minute. Delivery pun kena charge depend tempat. Sms je if nak tau details okay? :)

Saturday, May 5, 2012

Vanilla Rainbow Cupcakes With Swiss Meringue Buttercream

 


Bismillahirahmanirrahim...

Berkurun lamanya tak di update blog ni. Berhabuk sudah.. Hikhikhik.... Okay.. Tengok tajuk pun dah tau apa yang aku nak cerita hari ni kan? Yesszzaaa... Cupcakes lagi.. Sememangnya aku ni suka baking cupcakes dari cakes yg beso2 tu.

Yang ni shortformnya aku letak as VRCWSMBC..Dah panjang sangat nak taip. Shortform pun pnjang jugakkan? Nak wat cemane.. Layankan ajelah. Okay. Rainbow cake or cupcakes sama aje sebenarnya. Semua jenis cake boleh buat rainbow ni tak kiralah sponge cake, butter cake, pound cake, or vanilla cake. Janganla korang g guna resipi chocolate cake pula. Sudah tentunya takkan jadilah rainbow tu.. Heheheheh.. aku gurau aje. Takkan la korang nak buat macam tu kan? Macam rainbow cake Martha Stewart, dia menggunakan resipi asal rainbow cake yang ni --> http://www.marthastewart.com/256688/rainbow-cake. Aku pula tak berapa ska sebab dia hanya menggunakan eggs white untuk buat cake ni. So aku pun menggunakan resipi vanilla cake yang aku dapat dari Mari's Cake. http://mariscakesenglish.blogspot.com/2010/11/jasperware-decorated-cake-and-vanilla.html. Silalah korang check resipi dalam ni. Sesungguhnya, vanilla cupcakes dia sangat sedap dan moist. No regret!
So, bila dah buat cake batter mengikut resipi yg ada di atas, bahagikanlah kepada 3 or 4 color yang korang suka. Macam aku, aku guna 4color iaitu merah, biru, hijau dan kuning. Sebab apa? Sebab ikut suka akulah.. hehehehe.. So, ikut suka korangla nak bubuh color ape pun. Tak de hallnya. Then, bila nak masukkan dalam cupcakes liner tu, masukkan 1 by 1. Masuk  1 color, then ratakan. Then masuk lagi 1 color, ratakan lagi. Begitulah sampai habis semua liner. MAKE SURE JANGAN SAMPAI PENUH DALAM CUPCAKE LINER TU! 3/4 SAHAJA! Kalau tak, melimpah ruah jadinya nanti. Sebab dalam cake ni ada baking powder as ingredient. So cake akan mengembang.
Okey now for the Swiss Meringue Buttercream (SMBC). Ia merupakan sejenis buttercream untuk topping sama macam Italian Meringue. Perbezaan hanyalah cara penyediaan. Step dia sangatlah simple. Semudah 1, 2, 3. Seriusly. Sebab ape? Sebab, 1 biji putih telur + 3sudu gula + 60g butter. If nak doublekan, 2 biji putih telur + 6 sudu gula + 120g butter. Faham x? Step dia pula, putih telur tadi masukkan dalam bekas tahan panas. Pinch kan salt sedikit. Pukul sedikit biar dia berbuih. Then, masukkan gula tadi dan kacau sedikit. Then menggunakan cara double boiler, panaskan telur n gula sambil pukul dan kacau sampai gula hancur. Nak tau macam mana gula tu hancur, colek sikit dengan jari dan gesekkan jari tu. Kalau masih ada lagi rasa kasar or hablur gula tu,maknanya belum cair lagi. Teruskan kacau. Then, bila dah sudah, ambil hand mixer/ stand mixer, whisk telur n gula tu high speed sampai dia jadi stiff n glossy and sehingga bawah bowl tu sejuk. It tooks like 5mins. Depend on the mixer jugak. Bila dah stiff,glossy and cold, masukkan butter sedikit demi sedikit. If sampai 1 masa, batter tu nampak berketul-ketul, its okay. Teruskan pukul sampai dia creamy. After that, baru masukkan vanilla essence or any essence or fruit puree for the taste. Then pukul lagi guna very low speed, untuk buang air bubble yang trap kat dalam buttercream tu. Then, siap! Boleh colorkan mengikut suka hati korang.

Tu ada picture rainbow cupcake yang baru je masak.

Ni pula yang akan selamat dalam perut aku. Sangat moist even dah masuk dalam fridge.

Ok, siapa nak tempah, boleh email kat aku --> sarah_syafiq@yahoo.co.uk . Kepada siapa nak mencuba, boleh rujuk link-link yang aku dah sertakan dalam tu. No regret. Again those word aku ulang lagi. Hehhehehe.. Take care guys!










Thursday, April 5, 2012

Individual cheesecake


Bismillahirrahmanirrahim...

Individual cheesecake aku yang beharga RM4.50 sebiji. Sesuai kepada penggemar cheesecake sebab makan banyak-banyak pun tak rasa mual. Bukan cakap kosong, tapi dah ada yang mengakuinya.. :)


Double Chocolate Cupcakes


Bismillahirrahmanirrahim...

Yeah ni dia rupe Double Chocolate Cupcakes yang ditempah oleh officemate my hubby. Ade M&M lagi. Price RM2.50 untuk medium size. Ok tak? Jangan tegur pasal deco lagi sebab aku ni baru belajar nak deco cupcakes. Aku akan terus berusaha memantapkan lagi skill deco. Yang penting rasa tu perlu ada. Okeh.. Kat bawah picture cupcake rose. Saje aku try guna lebihan buttercream coklat yang ada.




Oklah kan untuk beginner macam aku ni. Ehh... Dahlah. Seksa aku menaip guna keyboard rosak ni. Tunggu laptop baru baru best...hehehehhe







Thursday, March 8, 2012

Sibuk dan sibuk....

Bismillahirrahmanirrahim...

Fuhh...fuhh... Tiup-tiup habuk yang berlambak-lambak dalam blog ni. Ahhhcccuummm..... Hahahaaha... Lama betul tak diupdate. Banyak sebenarnya benda nak share, but lack of time. Macam busy sangat aje kan? Padahal sekarang ni busy tengok cerita korea. 


Hahahaha.. Siot aje diriku ini. Selain dari alasan menonton cerita korea, aku juga sedang aktif membaking. Asyik berasap aje oven kecilku itu. 

Hehhehe...Gambar sekadar hiasan aje. Aku giat membaking untuk memahirkan skill membaking yang aku ada untuk tujuan jangka panjang. Apa dia tujuan tu? Adalah..( Bajet mcm ade orang tanya aje kan? :p) Aku sekarang kira dah mampu untuk membuat Red Velvet Cuppies, Basic chocolate and vanilla cupcakes, all types of muffins, whoopie pie (jarang dengarkan? nanti aku buat entry untuk whoopie pie ni), pavlova (walaupun collapse..hahahah), macarons, cookies famous amos, dan macam-macam lagilah. Penat tangan aku nak taip semua sekali. Next week aku ada project baking Red Velvet Cuppies untuk birthday anak kawan aku. Last month, kawan hubby aku tempah cookies famous amos. Alhamdulillah... Rezeki Allah bagi. Takkan nak tolak. Sayang nak tolak rezeki.. Hehehehe... Moga lepas ni bertambah-tambah rezeki aku. Amin... Haa..Kepada korang kat luar sane, if terasa nak meng'order; sudi-sudilah menghubungi aku kat 0102082075. Sampai sini saje entry aku kali ni. daaaa

Tuesday, January 31, 2012

Vacancy For Senior Welding Inspector


Bismillahirrahmanirrahim...

Aku ada berita baik kepada penganggur dan juga kepada sesiapa yang ingin mencari kerja baru. Sesiapa yang rasa nak kerja kat Vietnam dan berkelayakkan seperti requirement di bawah bolehlah emailkan resume kepada syj_orange@yahoo.co.uk



Requirement :

  • CSWIP 3.2 ( Senior Welding Inspector),
  • Radiograph Interpretation Certification,
  • AUT Certification.
  • Experience In handling 13% cr Material
  • Experience In handling CRA Material
  • Minimum 7 Year exp√©riences
  • Familiar with Code and Standards : DNV-OS-F101, DNV –RP-E305, DNV-RP-H101, DNV–2000
  • RP 14J,
  • RP 17A(ISO 13628-1),
  • RP 17H(ISO 13628-8),
  • RP 171,
  • ASME B16.5,16.9, 16.25, 16.34, V, VIII, IX,
  • IMCA C 002,3 & 4
  • UK HSE- 1997 DIVING AT WORK REGULATIONS
  • Willing to work offshore.(VIETNAM)
  • Valid BOSIET/HUET Cert.(OPITO APPROVED)
  • Valid Offshore Medical Report
  • Shall report to QA/QC Engineer and is responsible for all coordination and compilation of all construction QA/QC documentation.
  • Shall be required to coordinate the inspectors to work locations.
  • Shall be responsible to coordinate and submit the QA/QC reports for all works immediately after implementation.
  • Shall be responsible for quality documentations preparation, review, internal approval and client’s approval. 
  • Shall implement quality activities such as QA/QC programs, audits and coaching of the inspection team.
  • Any other duties and responsibilities as assigned from time to time.
  • You will visually verify that the incoming materials have met the requirements for welding works, such as quality and dimensional tolerance levels, witnessing qualifying tests for welders as required.
  • From time to time, you will be required to act as an internal independent party to conduct inspection of such nature.
  • As part of this role, you will also conduct inspection and tests on fixtures, structures and other installation works, in line with the International codes and Standard, at our vendors’ shop facilities/work-sites.
  • Additionally, you will prepare and compile quality, inspection and non-conforming reports throughout projects, and follow up on necessary corrective actions.
  • In addition, you will monitor the performance of welders, while implementing and monitoring proper storage and usage procedures for welding tools and equipment.
  • Liaising with NDT subcontractors on the viewing and interpretation of radiography films will also be an important aspect of this role.

Semoga korang dapat pekerjaan yang korang inginkan. Amin....

Thursday, January 19, 2012

Apple Pie Ala-Ala McDonald

Bismillahirrahmanirrahim....

Jam menunjukkan pukul 2.41am.. Agak-agak ade typing error atau ayat aku macam harem, paham-paham ajela. Okay, kali ni entry pasal makanan lagi. Hari-hari makanan. Tiba-tiba aku rasa blog ni dah jadi macam blog resipi. Muahahhaha.... Takpe lah. Itu pun kira sharing gak kan? Share the recipe. Ok. Lets move on!

Monday, January 16, 2012

Macarons Oh Macarons

Bismillahirrahmanirrahim...

Aku ada satu topik baru.. Oppss.. lebih kepada resipi baru. Korang taukan apa itu macarons? Mesti korang suka makan macarons yang manis tu. This few month, memang aku tengok semua orang pakat buat macaron and menjadikan macaron door gift untuk majlis kahwin, birthday party and sebagainya. Harga sebiji macaron yang kecil molek tu pun sangatla mahal. Last saturday, aku pergi KLCC. Aku ade tengok ada 1 kedai chocolate depan Maybank (sorry, aku lupa nama kedai tu. Hehehehe...), dorang jual macaron, 1pcs RM3.90. Mak aii... Mahal betul! Tapi, aku memang tak kisah sangat nak makan macaron sebab aku boleh makan bila-bila aku nak dengan cara membuatnya sendiri. Hhehehhe... Great huh?

Thursday, January 5, 2012

Vanilla Muffin

Bismillahirahmanirrahim...

Hi peeps...Happy New Year! Apekah azam tahun baru korang ya? Ok, malas nak membuang masa banyak-banyak. Kita proceed dengan topik sebenar hari ni.

Selasa 3Jan12, aku punya mood sangat-sangatla tak baik. Kehilangan IC dan lesen aku menyebabkan aku sangat stress. Sebenarnya, not big deal pun hilang 2 benda penting tu sebab boleh buat semula. Tapi, biaalah, bila tiba hari hormon tak stabil tu, smuanya menjadi over reacting. Hohohoho... Di sebabkan mood tak baik melanda, so aku pun startla membaking. Ni hasil mood tak baik aku.


Vanilla Muffins

Bahan-bahan :
  • 8 tbsp mentega, dicairkan
  • 4 cawan tepung
  • 2 cawan gula 
  • 2 cawan susu segar
  •  4 tbsp baking powder

  • 1 tsp garam
  • 2 biji telur
  • 1 tbsp esen vanilla
Cara - cara :
  1. Panaskan oven menggunakan suhu 180C.
  2.  Ayakkan tepung dan baking powder. Then masukkan garam.
  3. Pukul telur dan gula sampai kembang.
  4. Masukkan mentega cair dan esen vanila dan pukul sampai sebati.
  5. Masukkan no2 ke dalam adunan telur berselang seli dengan susu. Masuk sedikit demi sedikit. Gunakan spatula atau sudip kayu dan gunakan kaedah kaup semasa mencampurkan adunan tersebut.
  6. Masukkan adunan dalam paper cup dan bakar selama 20min.
Senang je resipi tu. Aku dapat resipi ni dari myresipi.com. Cuma cara aku dan pemilik asal resipi ni berbeza.   Tu jelah. Selamat mencuba!



ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...