Tuesday, January 31, 2012

Vacancy For Senior Welding Inspector


Bismillahirrahmanirrahim...

Aku ada berita baik kepada penganggur dan juga kepada sesiapa yang ingin mencari kerja baru. Sesiapa yang rasa nak kerja kat Vietnam dan berkelayakkan seperti requirement di bawah bolehlah emailkan resume kepada syj_orange@yahoo.co.uk



Requirement :

  • CSWIP 3.2 ( Senior Welding Inspector),
  • Radiograph Interpretation Certification,
  • AUT Certification.
  • Experience In handling 13% cr Material
  • Experience In handling CRA Material
  • Minimum 7 Year exp√©riences
  • Familiar with Code and Standards : DNV-OS-F101, DNV –RP-E305, DNV-RP-H101, DNV–2000
  • RP 14J,
  • RP 17A(ISO 13628-1),
  • RP 17H(ISO 13628-8),
  • RP 171,
  • ASME B16.5,16.9, 16.25, 16.34, V, VIII, IX,
  • IMCA C 002,3 & 4
  • UK HSE- 1997 DIVING AT WORK REGULATIONS
  • Willing to work offshore.(VIETNAM)
  • Valid BOSIET/HUET Cert.(OPITO APPROVED)
  • Valid Offshore Medical Report
  • Shall report to QA/QC Engineer and is responsible for all coordination and compilation of all construction QA/QC documentation.
  • Shall be required to coordinate the inspectors to work locations.
  • Shall be responsible to coordinate and submit the QA/QC reports for all works immediately after implementation.
  • Shall be responsible for quality documentations preparation, review, internal approval and client’s approval. 
  • Shall implement quality activities such as QA/QC programs, audits and coaching of the inspection team.
  • Any other duties and responsibilities as assigned from time to time.
  • You will visually verify that the incoming materials have met the requirements for welding works, such as quality and dimensional tolerance levels, witnessing qualifying tests for welders as required.
  • From time to time, you will be required to act as an internal independent party to conduct inspection of such nature.
  • As part of this role, you will also conduct inspection and tests on fixtures, structures and other installation works, in line with the International codes and Standard, at our vendors’ shop facilities/work-sites.
  • Additionally, you will prepare and compile quality, inspection and non-conforming reports throughout projects, and follow up on necessary corrective actions.
  • In addition, you will monitor the performance of welders, while implementing and monitoring proper storage and usage procedures for welding tools and equipment.
  • Liaising with NDT subcontractors on the viewing and interpretation of radiography films will also be an important aspect of this role.

Semoga korang dapat pekerjaan yang korang inginkan. Amin....

Thursday, January 19, 2012

Apple Pie Ala-Ala McDonald

Bismillahirrahmanirrahim....

Jam menunjukkan pukul 2.41am.. Agak-agak ade typing error atau ayat aku macam harem, paham-paham ajela. Okay, kali ni entry pasal makanan lagi. Hari-hari makanan. Tiba-tiba aku rasa blog ni dah jadi macam blog resipi. Muahahhaha.... Takpe lah. Itu pun kira sharing gak kan? Share the recipe. Ok. Lets move on!

Monday, January 16, 2012

Macarons Oh Macarons

Bismillahirrahmanirrahim...

Aku ada satu topik baru.. Oppss.. lebih kepada resipi baru. Korang taukan apa itu macarons? Mesti korang suka makan macarons yang manis tu. This few month, memang aku tengok semua orang pakat buat macaron and menjadikan macaron door gift untuk majlis kahwin, birthday party and sebagainya. Harga sebiji macaron yang kecil molek tu pun sangatla mahal. Last saturday, aku pergi KLCC. Aku ade tengok ada 1 kedai chocolate depan Maybank (sorry, aku lupa nama kedai tu. Hehehehe...), dorang jual macaron, 1pcs RM3.90. Mak aii... Mahal betul! Tapi, aku memang tak kisah sangat nak makan macaron sebab aku boleh makan bila-bila aku nak dengan cara membuatnya sendiri. Hhehehhe... Great huh?

Thursday, January 5, 2012

Vanilla Muffin

Bismillahirahmanirrahim...

Hi peeps...Happy New Year! Apekah azam tahun baru korang ya? Ok, malas nak membuang masa banyak-banyak. Kita proceed dengan topik sebenar hari ni.

Selasa 3Jan12, aku punya mood sangat-sangatla tak baik. Kehilangan IC dan lesen aku menyebabkan aku sangat stress. Sebenarnya, not big deal pun hilang 2 benda penting tu sebab boleh buat semula. Tapi, biaalah, bila tiba hari hormon tak stabil tu, smuanya menjadi over reacting. Hohohoho... Di sebabkan mood tak baik melanda, so aku pun startla membaking. Ni hasil mood tak baik aku.


Vanilla Muffins

Bahan-bahan :
  • 8 tbsp mentega, dicairkan
  • 4 cawan tepung
  • 2 cawan gula 
  • 2 cawan susu segar
  •  4 tbsp baking powder

  • 1 tsp garam
  • 2 biji telur
  • 1 tbsp esen vanilla
Cara - cara :
  1. Panaskan oven menggunakan suhu 180C.
  2.  Ayakkan tepung dan baking powder. Then masukkan garam.
  3. Pukul telur dan gula sampai kembang.
  4. Masukkan mentega cair dan esen vanila dan pukul sampai sebati.
  5. Masukkan no2 ke dalam adunan telur berselang seli dengan susu. Masuk sedikit demi sedikit. Gunakan spatula atau sudip kayu dan gunakan kaedah kaup semasa mencampurkan adunan tersebut.
  6. Masukkan adunan dalam paper cup dan bakar selama 20min.
Senang je resipi tu. Aku dapat resipi ni dari myresipi.com. Cuma cara aku dan pemilik asal resipi ni berbeza.   Tu jelah. Selamat mencuba!



ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...