Wednesday, August 10, 2011

Kek Milo Cornflakes

Bismillahirrahmanirrahim....


Semalam aku tetiba terlebih dan terlampau rajin. Suri rumah yang terlampau. Hehheheh... Ni semua adik aku punya pasal. Dialah yang cerita kek milo dia buat hari tu sedap. Aku tak pernah berzaman tahu kewujudan kek milo. Bila dia bercerita, mulalah tangan aku gigil-gigil nak cuba buat. Biasalah aku ni, hangat-hangat taik ayam. Aku pun tanyalah resipi kat adik aku ni. Tapi disebabkan sukatan yang dia gunakan buat aku rasa confuse, so aku pun bertanya dengan pakcik Google. Pakcik Google pun memberi kerjasama yang amat padu kepada aku, so jumpalah aku satu blog yang ada resipi kek milo dan cara buat dia pun tersangatla senang. Seperti biasa aku ni suka yang senang-senang aje. Malas aku nak menyusahkan diri aku buat kek yang leceh-leceh ni. So tanpa membuang tenaga aku menaip dan masa aku, aku teruskan dengan resipi kek milo yang aku telah ubah sedikit dari resipi asal.



Bahan-bahan
(A)
1 cwn tepung gandum
1 cwn milo
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
(B)
2 biji telur (ni saiz kecil)
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn minyak jagung(minyak masak pun boleh)
3 sudu besar gula castor(gula biasa pun boleh)
1 sudu kecil esen vanila
(C)
1/2 cwn air panas
(D)
1/2 cwn cornflakes yang di hancurkan


Cara-cara
Campurkan bahan-bahan A dan ayakkan. Letakkan dalam bekas tertutup supaya tak masuk angin.
Campurkan bahan-bahan B dan kacau sehingga sebati.(Tak payah guna mixer)
Masukkan A ke dalam B sedikit demi sedikit sampai sebati.
Masukkan air panas dan kacau sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam talam. Aku guna talam yang kecil sebab adunan ni untuk saiz kecil.
Last but not least, taburkan cornflakes atas adunan kek tadi. Ambil garpu dan kacau sedikit biar cornflakes tu masuk kedalam kek. Tapi, janganla kacau beria sangat sebab tak nak bagi cornflakes tu ke bawah sangat.
Panaskan air dalam periuk pengukus, bila dah menggelegak, boleh masukkan kek tadi dan kukuslah selama 1 jam atau sampai madak.
Jangan lupa balut tutup pengukus tu dengan kain. Kalau tak, air akan masuk dalam kek.


Lepas tu, korang bolehlah makan. Tapi pastikan sejuk dulu ye. Heheheheh. Sekian. Selamat mencuba!

4 comments:

Syifaa said...
This comment has been removed by the author.
Syifaa said...

Memang tak perlu guna mixer ke masa nak campurkan bahan2 tu?

Sarah Syafiq said...

Takyah dh dear. Kacau gitu je. Senang je cake ni. Hehehehe...

Visit my ig for Mary Kay Product : http://instagram.com/cik.kemal.mk
Visit my fb : https://www.facebook.com/cik.kemal.mk/

Sarah Syafiq said...

Takyah dh dear. Kacau gitu je. Senang je cake ni. Hehehehe...

Visit my ig for Mary Kay Product : http://instagram.com/cik.kemal.mk
Visit my fb : https://www.facebook.com/cik.kemal.mk/

Post a Comment

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...